All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat
Search here:

Blog

Home > Uncategorized  > Unlock your creativity! In het magische blauwe ei dat floaten heet.

Behoor jij tot de categorie; Tijd om te brainstormen heb ik niet!? Dan zal ik je mijn betoog besparen maar zeker niet van deze gouden tip onthouden. In deze drukke wereld heeft de enorme hoeveelheid prikkels die we dagelijks ervaren een behoorlijke invloed op onze creativiteit. Een reductie van deze prikkels is noodzakelijk voor de ontwikkeling van je creatieve denkvermogen. Maar hoe dit je dit nu? En hoe zorg je er voor dat je BREIN in de creatieve fase gebracht wordt waar al deze briljante ideeën te vinden zijn?

 

Reis door je ‘BREINstaten’

De eerste keer is het best een beetje gek. In een rustgevende ruimte staat een soort van ei-achtige cabine. Blauw licht straalt mij tegemoet ondersteund door rustgevende muziek van zogenaamde Alpha golven. Dit bereid je BREIN alvast voor op de ervaring die je tegemoet gaat. En dit is nodig want ons BREIN staat vaak ‘ontzettend aan’, de Beta fase genoemd. De actieve fase van ons BREIN. Waardoor de overgang naar ontspanning, de Alpha fase,  moeilijker te maken is. In het magische blauwe ei zit water met een grote hoeveelheid magnesium. Overal om me heen zie ik dan ook witte afdrukken van het zout en ik voel het kraken onder mijn voeten. Er wordt mij verteld dat ik de oordopjes in moet doen. Zo help ik ook voorkomen dat het zout in mijn oren blijft zitten wat er voor de buitenwereld straks natuurlijk best gek uit zou zien. 

 

Dan ga ik de cabine in en sluit het ei om mij heen. In een keer is het op de muziek na een prikkelarme ruimte, een compleet andere wereld. Voor een HSP’er zoals ik is dat opzich al een wonderlijke ervaring. Ik ga liggen. Eerst nog wat voorzichtig en ik voel dat ik drijf. Dat is gek. Ook mijn hoofd blijft drijven. Wie had dat nu gedacht met dat ‘zware pieker hoofd’ van mij. Langzaam krijg ik meer vertrouwen in het drijven en lukt het mij om mezelf mee te laten nemen door de muziek in een steeds diepere staat van ontspanning. Mijn reis begint. Ook wordt ik langzaam steeds bewuster van mijn lichaam wat eigenlijk best een beetje gek aanvoelt. ‘Wat een rare houding denk ik bij mezelf. Gelukkig ziet niemand mij liggen’. Het lijkt wel of mijn lichaam een soort van eigen leven gaat leiden. Naarmate ik meer ontspannen raak heeft mijn lichaam een soort van eindstand gevonden. Op het punt dat ik bijna bereid ben mezelf helemaal over te geven aan het magische ei, merk ik een hele vervelende spanning in mijn nek. 

 

Het magnesium, de ontspanning. Of toch niet?

Het lukt maar niet om mijn nek te ontspannen en toch lijkt dit een noodzakelijk voorwaarde te zijn voor de complete beleving. En dat op zich is niet zo heel gek aangezien de spieren in je nek ook direct in verbinding staan met je zenuwen en je brein. Wanneer je spanning ervaart en er een soort van kramp zit in deze spieren is het ook onmogelijk om tot volledige ontspanning te komen. Floaten is een van de weinige manier om ook deze cruciale spieren te kunnen ontspannen. Inmiddels gaat ook het magnesium zijn werk doen. Een mineraal met vele voordelen en een enorme bijdrage aan je ontspanning. Het wordt het beste opgenomen via de huid wat immers ons grootste orgaan is. Veel beter nog dan via het slikken van supplementen. Aangezien de meeste mensen een groot tekort hebben aan dit mineraal, waaronder ikzelf, is de werking hiervan meteen voelbaar. 

 

De muziek gaat uit. Stil. Maar niet in mij. Pas nu besef ik hoeveel gedachten er door mijn hoofd gaan en hoeveel overuren mijn ‘processor’ eigenlijk draait. Door de enorme hoeveelheid prikkels die ik dagelijks binnenkrijg merk ik dit niet eens meer op. Er zit te veel ruis op de lijn. 

 

Experimenteren met je BREIN

Als BREINKONIJN weet ik hoe belangrijk het is om je ‘denk processor’ soms even uit te kunnen zetten zodat mijn creatieve BREIN zijn werk kan doen. Hiervoor oefen ik met meditatie en ik voer ook regelmatig experimenten uit. Experimenten die erop gericht zijn de creatieve fase van je brein, de Theta fase, te beïnvloeden. Wat ik nu ervaar is anders. Het is bijna onbeschrijfelijk en ontzettend krachtig. Uiteindelijk lukt het mij dus ook om deze creatieve fase te bereiken zonder erbij in slaap te vallen, de Delta fase van je BREIN. Hierdoor bleef ik langer dan gebruikelijk in deze creatieve fase van mijn BREIN dan ik gewend was en daarmee was deze ervaring erg bijzonder.

 

Opeens gaat de muziek weer aan en kom ik terug in de Alpha fase. Ontspannen maar actief en bewust. Lampjes aan, ogen open, oordoppen uit en de cabine gaat open. ‘Op welke planeet ben ik zojuist geweest’, vraag ik mezelf af. 

 

Ondanks dat ik maar 50 minuten in dit magische blauwe ei heb gelegen moet ik echt even bijkomen. Nog nooit eerder heeft iets mij zo snel en zo lang in de Theta fase, creatieve fase, van mijn brein gebracht. Natuurlijk kan je door middel van meditatie deze staat van zijn ook bereiken. Echter vraagt dit wel enige oefening. Floaten daarentegen is een wonderlijk middel voor ‘Vlugge haasjes’ in een drukke wereld om snel te ontprikkelen. Het effect is namelijk direct voelbaar en erg krachtig. Zo krachtig zelfs dat het heel soms in uitzonderlijke gevallen afgeraden kan worden om te floaten. Mensen die medicatie gebruiken die kan reageren met magnesium en bijvoorbeeld mensen die EMDR therapie volgen. Wanneer je ‘strak staat’ van de stress is het verschil in staat van bewustzijn en ontspanning in je lichaam te groot waardoor het een tegenreactie kan geven. Je kunt dan duizelig worden. Maar daar weten de deskundigen die je helpen bij het floaten natuurlijk alles van. 

 

Aanrader!

Het is dan ook geen verrassing dat ik iedereen zou aanraden het zeker een paar keer te proberen. Helemaal voor mensen die even vastlopen in hun hoofd en op zoek zijn naar ideeën en oplossingen. Mensen die moeite hebben om in de ontspannen staat te komen waar de ideeën te vinden zijn. Floaten creëert een bedding waarin creativiteit kan ontplooien doordat letterlijk je logische verstand even uitgeschakeld wordt. En daar hoefde ik niet eens voor te werken 😉

 

– BREINKONIJN

No Comments

Post a Comment