All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat
Search here:

Blog

Home > Uncategorized  > De toegevoegde waarde van mensen in een wereld vol technologie zit in hun creativiteit!

Ga jezelf onderscheiden op de plaatsen waar mensen het meest van toegevoegde waarde zijn in een wereld vol technologie. De toegevoegde waarde van mensen in een wereld vol technologie zit onder andere in hun creativiteit! Creativiteit is een menselijke vaardigheid die niet door technologie overgenomen kan worden, het is niet te automatiseren. Hier is waar mensen het verschil gaan maken in bedrijven en organisaties. Naast alle automatisering en digitalisering zou dit ook de eerste focus moeten hebben van bedrijven. Mensen en het ontwikkelen van menselijke vaardigheden die niet te automatiseren zijn. Dit is de fundering voor innovatie. 

 

Ruimte geven aan creativiteit binnen het bedrijf en het aanleren van de bijbehorende vaardigheden bij jou mensen zodat jij als ondernemer echt het verschil kunt gaan maken is cruciaal. Het creatieve denkvermogen is namelijk een essentieel onderdeel van het innovatieproces. Hoe beter jij als ondernemer in staat bent dit te faciliteren, te ontwikkelen bij jou mensen en het ook daadwerkelijk te implementeren, hoe waardevoller jij kunt zijn. De feiten en cijfers van de Robabank geven ook aan dat bedrijven die hier handen en voeten aan weten te geven een veel grotere kans hebben op succes. Hierin ben jij onmisbaar voor jouw klanten en zijn jouw mensen onmisbaar voor jou.

 

De grote vraag is altijd; Hoe haal ik deze future proof business skill uit mijn mensen en hoe zorg ik ervoor dat zij meedenken en meegaan bij nieuwe innovaties zodat wij het verschil kunnen gaan maken. Dit is eenvoudiger dan je denkt. Met praktische innovatie tools die direct geïntegreerd kunnen worden in de dagelijkse werkzaamheden van jouw mensen zet je al de eerste stap. Van de werkvloer tot aan de directie. Creativiteit is iets wat wij allemaal van nature in huis hebben alleen hebben we het vaak afgeleerd. En ja, net als met hardlopen zal de ene een topatleet zijn en de ander een recreant. Maar dat betekent niet dat je niet aan het proces kunt deelnemen op jouw manier en op jouw niveau. Het creatieve proces heeft namelijk 5 basisvaardigheden die je gewoon kunt trainen. Namelijk; creatief waarnemen, uitstel van oordeel, divergeren, flexibel associëren en verbeeldingskracht. Het maakt niets uit waar je nu staat. Wanneer je begint met het trainen en ontwikkelen van deze vaardigheden zul je altijd vooruitgang boeken. Als ondernemer kun je ervoor zorgen dat je hiervoor de ruimte biedt en de tools aanreikt zodat deze basisvaardigheden ontwikkeld kunnen worden. Ik geef je alvast 5 tips;

 

  1. Creatief waarnemen gaat over het leren bevragen van je eigen waarneming en dit op de proef stellen. Wat zie ik nu eigenlijk en hoe kan ik dit anders zien. 80% van onze waarneming komt van buitenaf en wordt mede gevormd door onze zintuigen. Dit betekend dus wanneer we onze zintuigen beïnvloeden daarmee automatische onze waarneming verandert en we de dingen anders gaan zien. Wellicht geeft het ook meteen nieuwe inzichten. Deze vaardigheid kun je trainen. Neem maar eens deel aan een vergadering met een paar oordopjes in je oren. Wat neem je nu waar?
  2. Uitstel van oordeel is essentieel in een creatief proces. Wanneer je meteen oordeelt sluit je al het andere wat mogelijk zou kunnen zijn uit. Je wilt onderzoeken, ontdekken en dingen insluiten. Door je bewust te worden van je eigen oordelen kun je er een vraag tegenover zetten die nieuwe mogelijkheden insluit.
  3. Flexibel associëren is het vermogen om snel ongebruikelijke linkjes te leggen. Om verbindingen te maken die je normaal gesproken niet maakt omdat ze volkomen onlogisch zijn wanneer je er over na gaat denken. Het regelmatig maken van bijvoorbeeld associatie kettingen, helpt je hier vaardig in te worden.
  4. Divergeren is een vaardigheid die je helpt om meer dan 1 oplossing te bedenken. Het dwingt je om voorbij spontane ideeën te gaan. Daag jezelf de eerst volgende keer eens uit wanneer je een oplossing bedacht hebt er minimaal nog 2 te bedenken. Natuurlijk zijn er een hoop super toffe denktechnieken die je hier enorm bij helpen.
  5. Je verbeeldingskracht is de allerbelangrijkste tool voor creatieve denkers. Niets is ooit eerst gemaakt voor dat het bedacht was. Dingen verbeelden die nog geen fysieke vorm hebben kun je trainen. Het vermogen om dingen voor je te kunnen zien helpt je ook om grip te krijgen op dingen die er nog niet zijn. Heb je een verandering binnen je bedrijf voor ogen? Vraag je mensen eens hoe zij dit voor zich zien. Laat ze dit beeld vertalen in een verhaal, een moodboard of een ander middel waarin zij zich kunnen uitdrukken. Het gaat je verbazen welke inzichten jij hier uit kunt halen.

 

Door bovenstaande basisvaardigheden te trainen ga je een basis leggen voor een toekomst proof bedrijf. Jij gaat je onderscheiden op de plaats waar mensen het meest van toegevoegde waarde zijn in een wereld vol technologie. Je mensen gaan makkelijker mee bij innovaties en veranderingen als je ze onderdeel maakt van dit tegenwoordig continue proces. Daar zijn nieuwe vaardigheden voor nodig en creativiteit is softskill nummer 1!

 

Benieuwd hoe dit oppakt binnen jouw bedrijf? Neem gerust contact op ik help je graag. Lees ook de vorige blog, Innoveren, waar begin je? 5 tips!

No Comments

Post a Comment