All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat
Search here:

Blog

Home > Creativiteit  > Een creatieve werkomgeving creëren doe je zo!
creatieve-werkomgeving-brainstormen

Een creatieve werkomgeving creëren voor een brainstormsessie! Lees verder voor de tips.

 

Een veilige creatieve werkomgeving is cruciaal voor een goede brainstormsessie! Maar hoe organiseer en faciliteer je nu een veilige creatieve werkomgeving zodat het ten goede komt van het creatieve proces? Hoe nodig je mensen uit om in de juiste energie deel te nemen aan de brainstormsessie? Hoe creëer je die welbekende energie die ontzettend belangrijk is om creativiteit te laten ontplooien? Een creatieve werkomgeving creëren voor een brainstormsessie doe zo; met de tips uit deze blogpost!

 

Omstandigheden beïnvloeden

De emotionele staat van de deelnemers bepaald namelijk in welke mate ze toegang hebben tot hun creativiteit en in welke mate ze kunnen deelnemen aan de brainstorm. Nu kunnen we voor een brainstormsessie natuurlijk geen complexe emotionele proces oplossen maar we kunnen wel de omstandigheden dusdanige beïnvloeden zodat het een positieve uitwerking heeft op het creatieve proces. Een creatieve werkomgeving creëren doe je zo;

 

Ongemak

Ga jezelf maar eens na; Je loopt een vergaderruimte binnen waar de stoelen en tafels al klaar staan. Wellicht is de trainer of de voorzitter van de vergadering ook al aanwezig maar hij of zij zondert zich een klein beetje af. Het is er stil. Hooguit hoor je hier en daar wat geluid van mensen die met elkaar in gesprek zijn maar verder is er niets. Behalve dan een kopje koffie. Iedereen wacht af en heel ongemakkelijk probeer je je draai te vinden in de ruimte, in de setting. Je hoopt dat het snel begint zodat de stilte en het ongemak kunnen verdwijnen. 

 

Anders vormgeven

In welke mate denk je dat je BREIN nu in staat is om informatie op te nemen? En op een schaal van 1 tot 10, hoe voel je je? Als 1 staat voor ongemakkelijk en 10 staat voor vrij en veilig. Deze setting kun je heel eenvoudig anders vormgeven zodat het een positief effect heeft op de stemming en gevoel van veiligheid. Je kunt er voor kiezen te gaan brainstormen op een externe locatie waar iedereen nog vrij is van negatieve associaties maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

 

Tips!

Ik heb speciaal voor jou gratis tips. En dat is nog niet alles zelfs het toepassen ervan is gratis omdat je ze kunt uitvoeren met middelen die je waarschijnlijk zelf al tot je beschikking hebt. Nou goedkoper kan het niet worden 🙂 

Let op Hier komt het! Een creatieve werkomgeving creëren doe je zo;

 

  1. Zet vrolijke muziek aan in de ruimte waarin je gaat brainstormen of gaat vergaderen.

De ontvangst van de deelnemers zal nu compleet anders zijn nu zij een ruimte betreden waar wellicht toch wat onverwacht leuke, vrolijke en toegankelijke muziek klinkt. Muziek heeft namelijk een enorm effect op onze emotie en beïnvloedt daardoor direct onze stemming. Zo kan het dus ook direct je BREINstaat veranderen waardoor je ontvankelijker wordt voor het ontvangen van nieuwe informatie. Het kan zelfs je gevoel van veiligheid beïnvloeden. Zelf heb ik namelijk altijd het gevoel dat ik vrij onopgemerkt de ruimte kan binnenlopen wanneer er muziek aan is. Wanneer het volledig stil is in een ruimte heb ik altijd het idee dat iedereen naar mij kijkt zodra ik binnenloop en hierdoor voel ik mij heel erg onveilig. Door de muziek kan ik opgaan in de omgeving.

 

2. Zet eens wat staantafels neer of iets anders waarmee je de deelnemers uitnodigt een actieve houding aan te nemen.

Dit helpt ook om op een andere manier de verbinding met elkaar aan te gaan dan je gewend bent. Het laat je vanaf het moment van binnenkomst direct actief deelnemen aan het proces. En het is voor iedereen gelijk. Niemand kan namelijk gaan zitten en daarmee een andere ‘positie’ krijgen in de groep.

 

3. Zorg voor een hapje en een drankje.

Biedt dit ook actief aan zodat niemand zich bezwaard voelt om iets te nemen. Goede voeding en voldoende water helpt er in eerste instantie voor om je BREIN goed te laten functioneren maar werkt ook op je emotie. Je voelt je welkom, deelt iets samen, je hebt een onderwerp om over te kletsen, je kunt er jezelf een stukje in laten zien door bijvoorbeeld te kiezen voor iets wat je zelf erg lekker vind enzovoort. Wat ook erg leuk is om voor elke deelnemers zelf koffie te gaan halen in een papieren bekertje waar je een leuke spreuk op schrijft speciaal voor die persoon. Dit kan natuurlijk ook  met een leuke tekening 🙂

 

4. Maak een kort praatje met iedereen die binnenkomt.

Hij of zij is welkom en wordt gezien. Dit geeft ook een gevoel van veiligheid. Kies ervoor een praatje te maken wat niet gaat over het werk of het weer. Dit werkt vaak averechts. Het is de automatische piloot en hierdoor kun je ook juist de verbinding verliezen. Je hapje of je drankje kan al een leuke aanleiding zijn. Zoek in een gesprek naar overeenkomsten en niet naar verschillen. Zoek naar wat jullie verbindt in plaats van wat jullie scheidt.

 

5. Bij grote groepen mensen kun je zorgen voor een gastheer of een gastvrouw die deze taak van je overneemt.

 

6. Start met een leuke en onverwachte energizer.

Zo zet je iedereen in dezelfde energie en BREINstand. Start daarna pas met de uitleg. Je kunt ook nog voordat iemand de ruimte betreedt, zorgen voor een volledige reset of verwarring. Laat ze maar eens binnenkomen door een ruimte of een tunnel die volledig donker is. Denk eens aan een theater ingang met doeken. Dit is een klein beetje een mindfuck maar zorgt meteen voor een kleine reset.

 

7. Gebruik humor!

Als er niet gelachen wordt en wanneer het niet leuk is, wordt er zelden ook echt iets opgestoken wat van lange duur is. Je zou er ook voor kunnen kiezen om te starten met een leuke grap of anekdote.

 

8. Tot slot de laatste tip waar bijna niemand aan denkt;

Vraag je deelnemers om makkelijk zittende kleding mee te nemen zodat ze kunnen omkleden of om dit alvast aan te trekken wanneer mogelijk. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer en creativiteit ontstaat vanuit ontspanning. Geen knellende kokerrokken en stropdassen maar sloffen en huispakken met comfortabele truien. Ik weet zeker dat je deze niet zag aankomen! En zoals beloofd kun je ze waarschijnlijk allemaal direct toepassen omdat je al toegang hebt tot deze middelen.

 

Welke spreekt je aan? Wat past bij je? Wat is de eerstvolgende gelegenheid dat je in elk geval een van deze tips gaat toepassen? Laat je me weten wat er deze keer anders was tijdens je brainstormsessie?


Meer lezen over het organiseren van een brainstorm? Lees hier verder; Hoe organiseer je een goede brainstorm?

No Comments

Post a Comment