All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat
Search here:

Blog

Home > Brainstormen  > Online brainstormen met de tekentool van Zoom!
online brainstormen-zoom-tekentool-brainstormtechnieken

Online brainstormen met de tekentool van Zoom! Zo pak je het aan;

De wereld staat ineens op zijn kop. Massaal moeten we ons direct aan passen aan de maatregelen van de overheid en zitten we bijna gebonden aan ons huis. Inmiddels ben je vast een thuiswerkPro en een online vergader expert. Maar hoe zit het met je online brainstorm skills? In deze blogpost lees je meer over: Online brainstormen met de tekentool van Zoom! Zo pak je het aan;

 

Net ff anders

Online brainstormen is toch net ff anders en vraagt om andere middelen en technieken. We moeten schakelen, creatief zijn en ombouwen naar en met online mogelijkheden om zo onze werkzaamheden zoveel mogelijk online en thuis te laten plaatsvinden. In deze blog neem ik je mee in de wereld van het online brainstormen. Hoe doe je dit nu en waar moet je op letten? Wat is compleet anders dan bij het brainstormen in real life? Online brainstormen met de tekentool van Zoom!

 

Wat is er anders tijdens het online brainstormen? 

Er is meer ruis door een trage verbinding, slechte audio en andere zaken. Je enthousiasme over je idee en hier niet uitgepraat over raken, draagt ook niet echt bij aan het organiseren en structureren van een online brainstormsessie. Online heb je veel minder ruimte om dingen toe te lichten dan offline. Het is lastiger om in elkaars energie mee te gaan die alles bepalend is voor de vibe en de flow van een creatieve sessie. Het kost meer energie en je bent gebonden aan je laptop of pc. Het is namelijk best gek wanneer je uit beeld verdwijnt 😉

 

Hoe zorg je nu toch voor een goede organisatie en structuur? En hoe behoudt je de energie die zorgt voor briljante ideeën? 

Online brainstormen heeft natuurlijk niet alleen maar nadelen. Er zijn ook een hoop voordelen van online brainstormen. Juist de beperkte mogelijkheid om dingen toe te lichten helpt je ook om oordelen en meningen te parkeren. Deze zitten het creatieve proces in de weg. Door online te brainstormen kun je de deelnemers bijvoorbeeld op mute zetten en zo voorkom je negatieve input, en onnodige toelichting wat vaak verpakte oordelen zijn. Handig! Omdat het online net ff anders werkt zijn ook de gebruikelijke brainstormtechnieken minder van toepassing. 

Het beste kun je online gebruik maken van beeldende vormen van brainstormen. Denk hierbij aan tekenen, het gebruik van associatieve afbeeldingen, lego play etc. De beperkte mogelijkheden aan toelichting in woord vragen om andere manieren waarmee je jouw input kunt vormgeven en kunt overdragen. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Het geeft ruimte aan meerdere interpretaties. Wat zou het allemaal nog meer kunnen zijn? Dit vergroot het gebied waarin de oplossing gevonden kan worden. Het is namelijk wat jij of iemand anders er in ziet. Er wordt dus via meerdere kanten een beroep gedaan op jouw creatieve denkvermogen in de verbeeldingen en het idee of de oplossing zelf.

 

Hoe zorg je zorg je voor een goede organisatie en structuur? Hoe behoudt je energie?

 1. Belangrijk is dat 1 persoon de sessie host en leidt. Zo kan onnodige ruis voorkomen worden en wordt de input op 1 plek verzameld. 
 2. Spreek met elkaar vooraf af wat de regels zijn van het brainstormen. Verdeel duidelijk de rollen en licht toe waarom je voor bepaalde technieken kiest en waarom en je bijvoorbeeld de mute knop gebruikt.
 3. Start de sessie altijd met een leuke energizer om de groep in de juiste energie te krijgen. Online werken vraagt namelijk meer energie en focus.
 4. Kies voor 1 kort en concreet geformuleerd vraagstuk. Ga geen discussie aan over wat de vraag moet zijn. Wanneer de vraag niet de juiste is komt dit vanzelf wel boven tijdens het brainstormen. Je kunt dan alsnog de vraag aanpassen en eventueel een nieuwe sessie organiseren.
 5. Organiseer korte sessies om het energielevel te bewaken. Maximaal 25 minuten afgewisseld met 5 minuten pauze. Haal in de pauze wat te drinken, en beweeg. Je beweegBREIN activeert namelijk je denkBREIN. Dit is ook leuk om gezamenlijk voor de camera te doen 😉
 6. Door korte sessies te organiseren kun je ook makkelijke meerdere vraagstukken per sessie behandelen mocht dit nodig zijn.
 7. Gebruik de chatfunctie om bijvoorbeeld input te delen wanneer je zelf op mute staat. Zo raak je het idee niet kwijt en kan de host het oppakken en meenemen in de sessie.

 

We leven niet alleen in een tijdperk van verandering maar ook in een verandering van tijdperk. Daarom deel ik met jullie deze online brainstorm tip waarbij je gebruik maakt van de tekentool in ZOOM. De online wereld vraagt namelijk net even iets anders van ons. En BREINKONIJN zou BREINKONIJN niet zijn als we voor bestaande technieken niet een nieuwe manier en toepassing zouden vinden.

 

De tekentool in ZOOM, hoe je het kunt gebruiken;

 1. Introduceer, als host, je vraagstuk, kort en concreet.
 2. Vraag iedereen om de beurt zijn of haar oplossing en/of idee te tekenen in het scherm met de tekentool van ZOOM. Je kunt er ook voor kiezen om de tool van het whiteboard te gebruiken in plaats van te tekenen in je scherm. Zorg ervoor dat jij als host wel alle deelnemers toegang geeft tot deze tool via de instellingen.
 3. De tekening kun je uitbreiden en aanvullen totdat iedereen geweest is en zo elkaars ideeën verrijken.
 4. Ook kun je de tekening steeds opnieuw wissen.
 5. Lachen! Je kunt elementen uit de achtergrond van het scherm waarin je zit, meenemen als opdracht om te verwerken en te gebruiken in je tekening en dus in je idee of oplossing.
 6. Unmute iedereen om de beurt om de tekening KORT toe te lichten.

 

Deze online brainstormtechniek filtert direct oordelen en meningen uit omdat er geen ruimte is voor te veel toelichting. Het zorgt voor energie, hilariteit en levert verrassende inzichten op. Ik wens je heel veel succes!

 

Heb je vragen? Moeite om een sessie te hosten? Laat het gerust weten.

 

No Comments

Post a Comment