All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat
Search here:

Blog

Home > Brainstormen  > Online brainstormen in Miro doe je zo!
brainstormen Miro brainstormtechniek

Online brainstormen in Miro doe je zo!

 

Inmiddels zitten we al een tijdje in de online wereld. Voor sommige is het nog steeds wennen, anderen zijn er al aardig handig in. Eerlijk moet ik bekennen dat ik soms nog best een beetje moet zoeken. Maar dat is juist goed! Het geeft mij een onderzoekende en experimenterende houding waarmee ik nieuwe dingen kan ontdekken. Zoals online brainstormen met de tool Miro. Super handig!

 

Eenvoudig en toegankelijk

Laatst was ik zelf deelnemer in een brainstormsessie van een ander creatief BREIN. Tijdens deze sessie maakte we gezamenlijk gebruik van Google Jamboard. Een online brainstorm tool van Google. Het gebruik hiervan was eenvoudig en toegankelijk maar ik miste nog wat opties. Daarom ging ik op onderzoek uit en ontdekte Miro. Een online brainstorm tool die speciaal ontwikkeld is om echt ideeën te verzamelen en te structuren. Het biedt alle opties die je goed kunt toepassen in een brainstormsessie en ik vertel je graag hoe;

 

Lekker ouderwets Post-it’s plakken maar dan anders

Miro vervangt eigenlijk voor een groot deel het ouderwetse post-its plakken en mindmappen. Voor iedereen die wel eens gebrainstormt heeft is dit vast een bekend gegeven: Je ideeën naar aanleiding van een vraagstuk op een post-it schrijven en op een groter bord plakken. Zo kan iedereen jouw inbreng zien waarop zij weer nieuwe ideeën kunnen maken etc.

 

 

Je eigen board ontwerpen

Dit kan heel handig online met Miro! Via deze tool maak je heel gemakkelijk een brainstorm board aan, wat je zelf kunt vormgeven, waar iedereen post-its ‘op kan plakken’.  Je kunt het bord helemaal aanpassen op de brainstorm technieken die je wil gaan gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de vrij eenvoudige maar effectieve BRAINDUMP techniek.

 

Wanneer je meerdere vraagstukken hebt kun je bijvoorbeeld meerdere boards aanmaken die je een voor een behandeld. Zo kun je heel gemakkelijk binnen de nieuwe kaders, 1,5 meter afstand en online werken, toch enorm veel input verzamelen. Het voordeel is dat dereen die de link heeft van het board, er ook TEGELIJK in kan werken! Makkelijker moet het niet worden. Naast het ouderwetse post-its plakken kun je tegelijkertijd in hetzelfde board ook de tekentool gebruiken voor eventuele andere (creatieve) aanvullingen. 

 

 

Hoe brainstorm je nu op afstand en online?

Miro is een online tool waar alles in zit wat je nodig hebt voor een goede brainstormsessie. Laten we als voorbeeld de BRAINDUMP techniek nemen. Wat heb je nodig in Miro;

 • -Videocall
 • Post-it’s
 • Timer
 • Chat
 • Jouw eigen vormgegeven board iets zoals dit;

brainstormen Miro brainstormtechniek

 1. Zet je vraagstuk centraal in het midden van het board
 2. Geef elke deelnemer een eigen kleur
 3. Zet een timer van 5 minuten, deze vind je in Miro en is voor iedereen zichtbaarBrainstormen Miro brainstormtechniek
 4. Vraag iedereen om zijn of haar ideeën en associaties in het eigen veld en in de eigen kleur Post-It’s toe te voegenBrainstormen Miro brainstormtechniek
 5. Na 5 minuten schuif je door met de klok mee
 6. ( dit kan ook d.m.v. het automatisch doorlinken naar het volgende veld )
 7. Zet opnieuw een wekker, deze keer van 2 minuten
 8. Laat iedereen de ideeën van de ander aanvullen wel in de eigen kleur Post-It’s
 9. Herhaal totdat iedereen geweest is.

 

Als extra tip kun je gebruik maken van de voting optie in Miro. Zo kun je iedereen bijvoorbeeld 3 ideeën laten kiezen die ze het meest aanspreekt. Gebruik deze ideeën als ingrediënten voor een nieuw idee. Al deze ingrediënten moeten samen 1 nieuw idee gaan vormen.

Brainstormen Miro brainstormtechniek

 

Zoom in combinatie met Miro

Ondanks dat Miro een video optie heeft maak ik toch een Zoom meeting aan en zorg ik ervoor dat iedereen in de brainstormgroep deze link en uitnodiging krijgt. De video optie in Miro heeft soms vertraging en dat belemmert de brainstormsessie. Zo kunnen we elkaar vis Zoom ook zien en horen! 

 

Scherm delen voor de uitleg van brainstormsessie

Omdat je in Zoom heel gemakkelijk je scherm kunt delen, kun je snel aan alle deelnemers uitleggen hoe Miro werkt en wat je van hen verwacht. Ze kunnen met je meekijken. Vervolgens deel je jouw Miro board door je teamleden uit te nodigen via Miro zodat iedereen het board kan gebruiken en bewerken op het moment dat je de sessie organiseert. Dit is niet op het gedeelde scherm, maar via de link op hun eigen pc. 

 

Deelnemers hebben geen account nodig

Het is niet nodig dat je deelnemers een Miro account aanmaken! Je kun je board op public zetten en je board link delen met je deelnemers. Ze kunnen dan als gast gewoon deelnemen aan de brainstormsessie en het board bewerken.Wanneer je gevoelige informatie verwerkt is het wel handig om iedereen in een goed beschermde omgeving te laten werken. Hiervoor dienen zij wel een account aan te maken en betaal jij voor elke deelnemer een dagpas. Hiermee hebben ze toegang om het board in een privé omgeving te bewerken.

 

Opnemen en downloaden van het board

Wanneer je alle input verzameld hebt kun je iedereen terug uitnodigen naar het gedeelde scherm te komen. Hier kun je gezamenlijk kijken naar de resultaten en deze kort bespreken. Zowel het Miro board als de zoom call kun je opnemen, opslaan en downloaden. Zo kun jij als host de input gemakkelijk verwerken. 

 

Kies een klein en concreet vraagstuk

Als laatste tip in deze bolgpost; Houd je onderwerp en vraagstuk wel klein! Te veel input op een klein scherm maakt het al heel snel onoverzichtelijk. Kleine hele concrete vragen voorkomen dat het een chaos wordt. Net als het vooraf duidelijk kaderen van de verwachtingen van de deelnemers. Zelf werk ik altijd in periodes van 25 minuten afgewisseld met 5 minuten pauze. Hier pas ik mijn hele brainstormsessie op aan.

 

Succes met experimenteren!

 

Meer lezen over online brainstormen? Bekijk hier de blogpost: Online brainstormen met de tekentool van zoom.

 

No Comments

Post a Comment